Over Jadis

Acht  kilometer ten oosten van Carcassonne, bij de Franse Pyreneeën, ligt het wijndorpje Villedubert (regio Languedoc-Roussilon).

Dit landelijke gelegen dorpje produceert niet alleen goede wijn, maar hier worden ook de misschien wel meest muzikale buizen-versterkers van dit moment gebouwd.

Het Franse bedrijf Jadis werd opgericht in 1983 door Andre Calmettes. Deze enthousiaste buizenliefhebber was voor 1983 in de weer met wat later prototypen van zijn eerste commerciële ontwerpen zouden blijken te zijn. Deze eerste versterkers werden door muziekliefhebbers zo goed ontvangen dat hij besloot om ze seriematig te gaan produceren. 

Tegenwoordig, nu Jadis met Jean Christophe (de zoon van Andre) een supertechnicus in huis heeft, laat men bij Jadis de gehoormatige indrukken prevaleren boven meetresultaten.

Qua bouwwijze zijn de Jadis versterkers ook bijzonder. Om de geluidskwaliteit te optimaliseren, heeft men afgezien van het gebruik van printen. Alle verbindingen worden direct gemaakt door middel van massieve koperen leidingen. Dit kost uiteraard veel bouwtijd, maar Jadis wil geen concessies doen. Zeer veel aandacht wordt er ook besteed aan de voedingen van de voor- en eindversterkers. Dat wil zeggen: de lijn en de Phonotrap worden apart gevoed. Om bromproblemen te vermijden heeft Jadis bij de voorversterkers met ingebouwde Phono ingang de voedingen in aparte chassis gebouwd. Uiteraard zijn de gebruikte onderdelen van de hoogste kwaliteit. Ook hier wordt de keuze van de componenten gehoormatig bepaald.

Een andere belangrijk onderdeel is de voedingstransformator en de uitgangstrafo. Deze wordt door Jadis zelf vervaardigd. De belangrijkste eisen waaraan een goede uitgangstrafo moet voldoen zijn:

Lineariteit in het gehele frequentiegebied, de afmetingen moeten ruim zijn om met name de lage frequenties goed aan te sturen en de wikkelwijze moet symmetrisch zijn.

De afwerking van de Jadis versterkers is zeer degelijk, dikke hand polijstte INOX ( anti-magnetische) chassis met robuuste schakelaars en aansluitingen. Meestal worden de Jadis versterkers uitgevoerd met een 24 karaat verguld front en knoppen, maar op meerdere modellen is een silver/RVS front en knoppen ook mogelijk om te bestellen.

Bekijk alle Jadis modellen.

Download de Jadis 2022 Product Catalogus

 

Jadis auditorium: Andre, J.C en Jesper Hansted.
Jadis auditorium: Andre, J.C en Jesper Hansted

 

Jadis